Wie Is Redder?
door Wim Janse.

Er is nogal wat verwarring over de vraag: "Moet er aan de redding die door Jezus werd bereikt aan het kruis van Golgotha nog iets worden toegevoegd? Moet je "kiezen" of "aannemen" om het "werkend" te krijgen? Dus, moet je als mens nog iets doen, bovenop wat Jezus deed? Is Jezus de Redder, of redt je jezelf door wat je moet doen?
Hieronder vindt u een tweetal beschrijvingen van een redder. U mag kiezen.

Stel:
u ligt in het water en staat op het punt te verdrinken. Aan de kant staat een brandweerman.....

Redder A
Redder B
... die vraagt: "Wil u gered worden?"
U denkt even na en zegt: "Ja!"
Dan zegt de man: "Hier pak aan, een zwemvest."
U trekt het aan en u wordt door de man naar de kant getrokken en op het droge gebracht.
... die geen moment aarzelt.
Hij doet zijn uniform en z'n bovenkleding uit en springt te water.
Hij zwemt met krachtige slagen naar u toe en pakt u beet.
Samen met u zwemt hij naar de kant en brengt u op het droge.

Redder A is de redder zoals die door de traditie wordt verkondigd. Hij is de redder die beschikbaar is, die aanbiedt, die de middelen heeft. Maar u moet op z'n minst zelf beslissen of u gered wil worden.

Redder B is de redder zoals die in de Schrift naar voren komt. U wordt gered, want... de beslissing om u te redden was al door God genomen, al voordat u geboren werd!! Het heeft niets met uw wil te maken, maar met de Zijne!!
Onze Heer riep uit aan het kruis: "Het is volbracht"(Joh. 19:30). Daarmee gaf Hij aan dat een Redder is volgens het B-type! Niet vragen, doen!


Veel van de gedachte achter het denken dat Jezus een type A redder is, komt voort uit de leer van de "vrije wil". Op de een of andere manier denkt men dat de mens iets moet toevoegen aan iets wat al volkomen bereikt is.

Veel mensen denken dat God, omdat Hij Liefde is, met ons in overleg gaat als het over onze redding gaat. Niets is minder waar! Heeft u wel eens een vader gezien die met zijn kinderen eerst gaat overleggen als ze dreigen te verdrinken? Of eerst gaat vragen of ze wel gered willen worden?
Natuurlijk niet, hij springt er direct achteraan en haalt ze terug op de veilige kant!
God is niet anders! Liefde kan zacht zijn, maar als het nodig is handelt ze. En mensen, wat was het nodig!!!

Wat God heeft gedaan om ons te redden, door het bloed van Jezus Christus, is meer dan voldoende en heeft niets extra's nodig. Wanneer we denken dat wij nog iets moeten toevoegen, al is het maar accepteren, dan degraderen we Jezus tot een soort aanbieder, een gereedschapsverkoper, met wiens gereedschap we onszelf kun verlossen. We bevorderen onszelf dan tot zelf-verlossers. Dit is zo fout en on-Schriftuurlijk!


© www.hetbestenieuws.nl