Zelfreiniging?

door Wim Janse

Ik hoor het zo vaak, te vaak:
"Ik doe zo mijn best om te veranderen en toch.." Of "Ik wil zo graag, maar het lukt me niet..." Of "Ik zou wel anders willen doen, maar het is zo moeilijk!"

Mijn advies in deze is: "Stop dan met het te doen, stop met proberen! Het is dweilen met de kraan wagenwijd open. Dat schiet niet erg op. Zoek een andere oplossing."

"Ja, maar God wil toch dat wij heilig worden en dat we ophouden met al die zaken die Hij niet fijn vindt?"

Jazeker, maar God zegt nergens dat wij het op eigen houtje moeten gaan doen. God zal het doen!

"Ho even, staat er niet in 2 Korinthe 7:1 dat wij onszelf moeten reinigen van vanalles en nog wat?"

Zeker, dat staat er, maar de vraag is hoe en waarmee!
Lees eens mee in Efeze 5:25 en 26: "zoals Christus de ecclesia liefheeft en Zichzelf overgeeft voor haar, opdat Hij haar zou heiligen, reinigend door het bad van het water in het Woord."(HBN)
En ook in Titus 2:14 "Die Zichzelf geeft ten behoeve van ons, opdat Hij ons zou verlossen van iedere wetteloosheid en voor Zich een speciaal volk zou reinigen, ijverig in goede werken."(HBN)

Het is Christus Zelf die ons reinigt. Hoe? Een deel van de reiniging heeft al plaatsgevonden door het bad, het onderdompelen in geest, en het gaat verder door het Woord!

Wat is dan onze kant van de zaak? Door het Woord te bestuderen, niet zomaar lezen, maar er diep in duiken, komt de reiniging vanzelf tot stand. U zult het merken, het gaat vanzelf!

Echt, zolang u op eigen houtje bezig blijft zult u weinig vooruitgang boeken, maar eerder van de ene teleurstelling naar de andere strompelen. Maar laat u het over aan Christus, door Zijn Woord, dan zal het vanzelf gaan, omdat het Woord u verandert. U krijgt het goede geestelijke voedsel binnen:

Je bent wat je eet!

En als u zelf verandert zal ook uw gedrag gaan veranderen en verdwijnen al die zaken die u niet wil zonder dat u het zelf hoeft te doen, want de kraan gaat dicht. Waar de kraan dicht gaat verdampt een deel van het water en dat andere deel is dan een makkie om op te dweilen. Maar het zal niet allemaal op één dag gaan; geef het tijd.

"Zo klinkt het wel erg makkelijk!"

Ja, en dat is het ook! We maken het, door zelf te gaan rommelen, veel moeilijker dan het is. In eigen werk is teleurstelling, in Christus is overwinning!© www.hetbestenieuws.nl